تولید متابولیت‌های ثانویه در سوسن چلچراغ (Lilium ledebourii Bioss) در شرایط درون شیشه‌

نویسندگان

1 استاد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.

2 دانشجوی کارشناسی ارشد گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.

3 دانشیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.

4 استادیار گروه علوم باغبانی، دانشکده کشاورزی و منابع طبیعی، دانشگاه محقق اردبیلی، اردبیل، ایران.

چکیده

اثرات غلظت‌های مختلف نانو ذرات اکسید روی (صفر، 10، 25، 50، 75 و 100 میلی‌گرم در لیتر) و اسید هیومیک (صفر،50،100، 500 و 1000 میلی‌گرم در لیتر) روی تعداد و طول ریشه، تعداد و طول برگ، قطر پیازچه و محتوای کلروفیل، فنل کل، آنتوسیانین و فلاونویید در شرایط درون شیشه‌ای بررسی شدند. محتوای فنل کل، آنتوسیانین و فلاونویید به طور معنی‌داری در سطح احتمال 1 درصد تحت تاثیر قرار گرفت. حداکثر محتوای فنل ریزنمونه در محیط کشت حاوی 75 میلی گرم اکسید روی بدست آمد. بالاترین میزان آنتوسیانین در ریزنمونه‌های تیمار شده با غلظت 100 میلی گرم در لیتر اسید هیومیک مشاهده شد. بالاترین غلظت فلاونویید در طول موج‌های 270، 300 و 320 نانومتر به ترتیب در غلظت‌های 25 و 25 میلی گرم اکسید روی و 100 میلی گرم اسید هیومیک ثبت شد. ریزنمونه‌های تیمار شده با اسید هیومیک بالاترین طول ریشه، تعداد و طول برگ، تعداد پیازچه و محتوای کلروفیل را به ترتیب در محیط کشت‌های حاوی 500، 50، 50، 50 و 500 میلی گرم در لیتر تولید کردند. در حالی که محیط کشت‌های حاوی 50، 50، 50، 75 و 50 میلی گرم در لیتر اکسید روی به ترتیب بالاترین طول ریشه، تعداد و طول برگ، تعداد پیازچه و کلروفیل را تولید کردند.

کلیدواژه‌ها


Abdel-Razzak H. S., and El- Shakawy G. A. (2013). Effect of Biofertilizer and humic acid application on growth, yield, quality and storabilityof two Garlic (Allium sativum L.) cultivar. Asian Journal of Crop Science, 5: 48–64.
AmeriA., and Tehranifar A. (2012). Effect of humic acid on nutrient uptake and physiological characteristic Fragaria ananassa var: Camarosa. Journal Biology Environmental Science, 6: 77–79.
Aminifard M. H., Aroee H., Azizi H., Nemati M., and Jaafar Z. E. (2012). Effect of humic acid on antioxidant activities and fruit quality of hot pepper (Capsicum annuum L.). Journal of Herbs, Spices & Medicinal Plants, 18: 360–369.
Atiyeh R. M., Lee S., and Edwards C. A. (2002). The influence of humic acids derived from earthworm-processed organic wastes on plant growth. Bioresource Technology, 84: 7–14.
Azadi P., and Khosh-Khui M. (2007). Micropropagation of Lilium ledebourii Bioss.as affected by plant growth regulator, sucrose concentration, harvesting season and cold treatment. Electronic Journal of Biotechnology, 10: 583–591.
Bakhshaei M., Babalar M., and Khalighi A. (2010). Somatic embryogenesis and plant regeneration of Lilium ledebourii Bioss.an endangered species. Journal of Plant Physiology, 102: 229- 253.
Bandiera M., Mosca G., Vamerali T. (2009). Humic acids affect root characteristics of fodder radish (Raphanus sativus L. var. Oleiformis Pers.) in metal- polluted wastes. Desalination, 246: 78–91.
Bartwal A., Mall R., Lohani P., Guru S. K., and Arora S. (20-13). Role of secondary metabolites and defense against environmental stresses. Journal of Plant Growth Regulation, 32: 216–232.
Chassy A. W., Bui L., Renaud E. N. C., Van Horn M., and  Mitchell A. E. (2006). A three-year comparison of the content of antioxidant microconstituents and several quality characteristics in organic and conventionally managed tomatoes and bell peppers. Journal of Agricul- ture and Food, 54: 8244–8252.
Farsam H., Amanlou M., Amin G. R., Nezamivand- Chegini G. R., Salehi-Surmaghani M. H., and Shafiee A. (2003). Anatomical and phytochemical study of Lilium ledebourii Bioss.rare endemic species in Iran. Daru, 11: 164–170.
Ghodake G., Seo Y. D., and Lee D. S. (2011). Hazardous Phytotoxic nature of cobalt and zinc oxid nanoparticle assessed using Allium cepa. Journal of Hazadous Materials, 186: 952–955.
Harnandez-Viezcas J. A., Castillo- Michel H., Servin A. D., Paralta J. R., and Gardea- Torrensdey J. L. (2011). Spectroscopic verification of Zinc absorption and distribution in the desert plant Prosopisjuliflora- velutina (Velvet mesquite) treated with ZnO nanoparticles. Chimical Engineering Journal, 170: 346–352.
Khalifa R. KH. M., Shaaban S. H. A., and Rawia A. (2012).Effect of foliar application of Zinc Sulfate and Boric Acid on growth, yield and chemical constituents of Iris plants. Ozean Journal of Applied Sciences, 4: 1943–2429.
Krizek D. T., Kramer G. F., Upadyaya A., and Mirecki R. M. (1993). UV-B response of cucumber seedling grown under metal halide and high pressure sodium/deluxe lamps. Physiologia Plantarum, 88: 350–358.
Luo J., Li L., and Kong L. (2012). Preparative separation of phenylpropenoid glycerides from the bulbs of Lilium lancifolium by high-speed conter-current chromatography and evaluation of their antioxidant activities. Food Chemistry, 131: 1056–1062.
Mahajan P., Dhok S. K., and Kanna A. S. (2011). Effect of nano-ZnO particle suspension on growth of Mung (Vignar adiata) and Gram (Cicer arietinum) seedling using plant agar method. Journal of Nanotechnology, 10: 1–7.
Masukasu H., Karin O., and Kyoto H. (2003). Enhancement of anthocyanin biosynthesis by sugar in radish (Raphanus      sativus) hypocotyls. Plant Science, 164: 259–265.
Mitchell A. E., Hong Y., Koh E., Barrett D. M., Bryant D. E., Denison F., and Kaffka S. (2007). Ten-Year comparison of the influence of organic and conventional crop management practices on the content of flavonoids in tomatoes. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 55: 6154–6159.
Mora V., Bacaicoa E., Zamarreno A. M., Aguirre E., Garnica M., and Fuentes M. (2010). Action of humic acid on promotion of cucumber shoot growth involves nitrate- related changes associated with the root- to- shoot distribution of cytokinins, polyamines and mineral nutrients. Journal of Plant Physiology, 167: 633–642.
Murashig T., and Skoog F. (1962). A revised medium for rapid growth and biossay with tobacco tissue cultures. Physiologia Plantarum, 15: 473–497.
Obsuwan K., Namchote S., Sanmanee N., Panishkan K., and Dharmanij S. (2011). Effect of various concentration of humic acid on growth and development of Eggplant seedling in tissue culture at low nutrient level. Engineering and Technology, 80: 276–278.
Parandian F., and Samavat S. (2012). Effects of fulvic and humic acid on anthocyanin, soluble sugar,a- amylase enzyme and some micronurient elements in Lilium. International Research Journal of Applied and Basic Sciences, 3: 924–929.
Parasad T. N., Sudhakav S., Sreenivasulu Y., Latha P., Munaswamy V., Reddy K. R., Sreeprosad T. S., Sajanlal P. R., and Pradeep T. (2012). Effect of nanoscale zinc oxide particles on the germination, growth and yield of Peanut. Journal of Plant Nutrition, 35: 905–927.
Rout G. R., and Das P. (2003). Effect of metal toxicity on plant growth and metabolism: I. Zinc. Agronomie, 23: 3-11.
Sagardoy R., Morales F., Lopez-Milla´n A. F., Abadıa, A., and Abadıa J. (2008). Effects of zinc toxicity on sugar beet (Beta vulgaris L.) plants grown in hydroponics. Plant Biology, 1435–8603.
Said-Al Ahl H. A. H., and Mahmoud A. (2010). Effect of zinc and / or iron foliar application on growth and essential oil of sweet basil (Ocimum basilicum L.) under salt stress. Ozean Journal of Applied Sciences, 3: 97–111.
Singleton V. L., and Rossi J. A. (1965). Colorimetry of total phenolics with phosphormolybdic– phosphotungstic acid reagents. American Journal of Enology and Viticulture, 16: 144–158.
Vanisree M., Lee C. Y., Lo S. F., Nalawade S. M., Lin C. Y., and Tsay H. S. (2004). Studies on the production of some important secondary metabolites from medicinal plants by plant tisuue cultures. Botanical Bulletin- Academia Sinica, 45: 1–25.
Yildirim E. (2007). Foliar and soil fertilization of humic acid affect productivity and quality of tomato. Acta Agriculturae Scandinavica, Section B — Soil and Plant Science, 57: 182–186.
Zancani M., Petrussa E., Krajnakova J., Casolo V., Spaccini R., Piccolo A., Macri F., and Vianello A. (2009). Effect of humic acids on phosphate level and energetic metabolism of tobacco BY-2 suspension cell cultures. Environmental Botany, 65: 287–295.
Zhao X., Carey E., Young J., Wang W., and Iwamoto T. (2007). Influences of organic fertilization, high tunnel environment, and postharvest storage on phenolic compounds in Lettuce. Horticulture Science, 42: 71–76.