تنوع در فعالیت ضداکسایشی و ترکیب فنلی قسمت‌های مختلف ژنوتیپ‌های آفتابگردان (.Helianthus annuus L)

نویسندگان

1 دانش آموخته کارشناسی ارشد فیزیولوژی گیاهی، گروه زیست شناسی دانشکده علوم دانشگاه ارومیه.

2 استاد گروه اصلاح و بیوتکنولوژی گیاهی دانشکده کشاورزی دانشگاه ارومیه.

3 گروه بیوتکنولوژی کشاورزی پژوهشکده زیست فناوری دانشگاه ارومیه.

4 استادیار گروه زیست شناسی دانشکده علوم دانشگاه ایلام.

5 معاونت علوم و فناوری شرکت یوروفینز بیو دایاگنوستیک، ریور فالز، ویسکانسین، آمریکا.

چکیده

آفتابگردان (.Helianthus annus L) در ایران اکثرا به صورت یک محصول روغنی و آجیلی به مصرف می­رسد. در این مطالعه محتوی فنل و فلاوونوئید کل، فعالیت ضداکسایشی و ترکیب فنلی در قسمت­های مختلف دانه­ شش ژنوتیپ آفتابگردان مورد ارزیابی قرار گرفت. فعالیت ضداکسایشی عصاره­ها با استفاده از سنجش­های متفاوتی ارزیابی گردید. محتوی فنل و فلاوونوئید کل در مغز دانه به ترتیب 8/6 و 1/4 برابر میزان آنها در پوسته بود. فعالیت ضداکسایشی عصاره مغز به طور معنی­داری بیشتر از عصاره پوسته بوده که می­توان آن را به میزان بالای محتوی فنل و فلاوونوئید نسبت داد. در عصاره­های مغز، ضریب همبستگی مثبت بین محتوی فنل کل با FRAP (636/0=r) و ظرفیت جمع­آوری رادیکال نیتریت (721/0=r) مشاهده گردید. میزان ترکیبات فنلی شناسایی شده در عصاره های مختلف از 29/0 میکروگرم برگرم (اسید وانیلیک، پوستۀ ژنوتیپ S5) تا 6/433 میکروگرم بر گرم (سینرژیک اسید، مغز ژنوتیپ S2) متفاوت بود. بنابراین، نتایج نشان داد که مغز دانه­های آفتابگردان را می­توان بعنوان ضداکساینده های طبیعی در رژیم غذایی مورد استفاده قرار داد.

کلیدواژه‌ها


Akbari V., Jamei R., Heidari R., and Jahanban Sfahlan, A. (2012). Antioxidant activity of different parts of Walnut (Juglans regia L.) fruit as a function of genotype. Food Chemistry, 135: 2404–2410.
Barreira J. C. M., Ferreira I. C. F. R., Oliveira M. B. P. P., and Pereira, J. A. (2008). Antioxidant activity and bioactive compounds of ten Portuguese regional and commercial almond cultivars. Food and Chemical Toxicology, 46: 2230-2235.
Benzie I. F., and Strain J. J. (1996). The ferric reducing ability of plasma (FRAP) as a measure of "Antioxidant Power": The FRAP assay. Analytical Biochemistry, 239: 70-76.
Farhoosh R., Tavassoli- Kafrani M. H., and Sharif A. (2011). Antioxidant activity of the fractions separated from the unsaponifiable matter of bene hull oil. Food Chemistry, 126, 583-589.
Garrat D. C. (1964). The quantitative analysis of drugs. (3th ed.). Tokyo: Chapman and Hall.
Gonzalez-Perez S., and Vereijken J. M. (2007). Sunflower proteins: Overview of their physicochemical, structural and functional properties. Journal of the Science of Food and Agriculture, 87: 2173-2191.
Halvorsen B. L., Holte K., Myhrstad M. C., Barikmo I., Hvattum E., Remberg S. F., Wold A. B., Haffner K., Baugerod H., Andersen L. F., Moskaug J. O., Jacobs D. R., and Blomhoff R. (2002). A systematic screening of total antioxidants in dietary plants. The Journal of Nutrition, 132: 461-471.
Hamed S. F., Wagdy S. M., and Megahed M. G. (2012). Chemical Characteristics and Antioxidant Capacity of Egyptian and Chinese Sunflower Seeds: A Case Study. Life Science Journal, 9: 320-328.
Harborne J. B., and Williams C. A. (2000). Advances in flavonoids research since 1992. Phytochemistry, 55: 481-504.
Hatamnia A. A., Abbaspour N., and Darvishzadeh R. (2014). Antioxidant activity and phenolic profile of different parts of Bene (Pistacia atlantica subsp. kurdica) fruits. Food Chemistry, 145: 306-311.
Hatamnia A. A., Rostamzad A., Malekzadeh P., Darvishzadeh R., Abbaspour N., Hosseini M., Nourollahi Kh., and Sheikh Akbari Mehr R. (2016a). Antioxidant activity of different parts of Pistacia khinjuk Stocks fruit and its correlation to phenolic composition. Natural Product Research, DOI: 10.1080/14786419.2015.1060593.
Hatamnia A. A., Rostamzad A., Hosseini M., Abbaspour N., Darvishzadeh R., Malekzadeh P., and Mohammad Aminzadeh, B. (2016b). Antioxidant capacity and phenolic composition of leaves from ten Bene (Pistacia atlantica subsp. kurdica) genotypes. Natural Product Research, 30: 600-604.
Heim K. E., Tagliaferro A. R., and Bobilya D. J. (2002).Flavonoid antioxidants: Chemistry, metabolism and structure-activity relationships. The Journal of Nutritional Biochemistry, 13: 572-584.
Hertog M. G. L., Hollman P. C. H., and Venema D. P. (1992). Optimization of a quantitative HPLC determination of potentially anticarcinogenic flavonoids in vegetables and fruits. Journal of Agriculture and Food Chemistry, 40: 1591-1598.
Huang D., Ou B., and Prior R. L. (2005). The chemistry behind antioxidant capacity assays. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 53: 1841-1856.
Iris F. F., Benzie I. F., and Strain J. J. (1999). Ferric reducing Antioxidant Power assay. Methods in Enzymology, 299: 15-27.
Kalt W. (2005). Effects of production and processing factors on major fruit and vegetable antioxidants. Journal of Food Science, 70: R11- R19.
Karamac M., Kosinska A., and Pegg R.B. (2005).Comparison of radical-scavenging activities for selected phenolic acids. Polish Journal of Food and Nutrition Sciences, 55: 165-170.
Kornsteiner M., Wagner K.H., and Elmadfa I. (2006). Tocopherols and total phenolics in 10 different nut types. Food Chemistry, 98: 381-387.
Kourie J. I. (1998). Interaction of reactive oxygen species with ion transport mechanism. American Journal of Physiology: Cell Physiology, 275: 1-24.
Lenucci M. S., Cadinu D., Taurino M., Piro G., and Dalessandro G. (2006). Antioxidant composition in cherry and high-pigment tomato cultivars. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54: 398-415.
Lu G., and Hoeft E. (2009). Sunflower. In: C. Kole, & T.C. Hall, (Eds.), A compendium of transgenic crop plants (pp. 125–168). London: Wiley-Blackwell.
Mahdavi D. L., and Salunkhe D. K. M. (1995). Toxicological aspects of food antioxidant. In: D. L. Mahdavi, S. S. Deshpande, & D. K. Salunkhe (Eds.), Food antioxidants (pp. 267–293). New York: Marcel Dekker.
Nilsson J., Pillai D., Onning G., Persson C., Nilsson A., and Akesson, B. ( 2005). Comparison of the 2,2'-azinobis-3-      ethylbenzotiazo-line-6-sulfonic acid (ABTS) and ferric reducing antioxidant power (FRAP) methods to asses the total antioxidant capacity in extracts of fruit and vegetables. Molecular Nutrition & Food Research, 49: 239-246.
Pedrosa M. M., Muzquiz M., Garcıa-Vallejo C., Burbano C., Cuadrado C., Ayet G., and Robredo L. M. (2000). Determination of caffeic and chlorogenic acids and their derivatives in different sunflower seeds. Journal of the Science of Food and Agriculture, 80: 459-464.
Prior R. L., and Cao G. (1999). In vivo total antioxidant capacity: Comparison of different analytical methods. Free Radical Biology & Medicine, 27: 1173-1181.
Salunkhe D. K., Chavan J. K., Adsule R. N., and Kadam S. S. (1992). World oil seeds: Chemistry, Technology, and Utilization. New York: Van Nostrand Reinhold.
Santas R., Carbo-Gordon M. H., and Almajano M. P. (2008). Comparison of the antioxidant activity of two Spanish onion varieties. Food Chemistry, 107: 1210-1216.
Shahidi F., Janitha P. K., and Wanasundara P. D. (1992).Phenolic antioxidants. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 32: 67-103.
Singleton V. L., Orthofer R., and Lamuela-Raventos R. M. (1999). Analysis of total phenols and other oxidation substrates and antioxidants by means of Folin–Ciocalteu reagent. Methods in Enzymology, 299: 152-178.
Szydłowska-Czerniak A., Trokowski K., and Szłyk E. (2011). Optimization of extraction conditions of antioxidants from sunflower shells (Helianthus annuus L.) before and after enzymatic treatment. Industrial Crops and Products, 33: 123-131.
Temple N.J. (2000). Antioxidants and disease: more questions than answers. Nutrition Research, 20: 449-459.
Thiago Inacio B. L., Roberta G. C., Nidia C. Y., and Neli K. H. (2008).Radical scavenging activity of orsellinates. Chemical & Pharmaceutical Bulletin, 56: 1551-1554.
Tsantili E., Shin Y., Nock J. F., and Watkins C. B. (2010). Antioxidant concentrations during chilling injury development in peaches. Postharvest Biology and Technology, 57: 27-34.
Velioglu Y. S., Mazza G., Gao L., and Oomah B. D. (1998). Antioxidant activity and total phenolics in selected fruits, vegetables, and grain products. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 46: 4113-4117.
Wijeratne S. S. K., Abou-Zaid M. M., and Shahidi F. (2006). Antioxidant polyphenols in almond and its coproducts. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 54: 312-318.
Wu H. C., Chen H. M., and Shiou C. Y. (2003). Free amino acids and peptides as related to antioxidant properties in protein hydrolysates of mackerel (Scomber austriasicus). Food Research International, 36: 949-957.