تأثیر تنش خشکی بر ترکیب دانه و کیفیت پخت لاین های موتانت برنج ایرانی

نوع مقاله : Research Paper

نویسندگان

1 پژوهشکده تحقیقات کشاورزی هسته ای پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای ایران

2 گروه پژوهشی اصلاح نباتات مؤسسه تحقیقات برنج کشور

3 پژوهشکده تحقیقات کشاورزی هسته ای پژوهشگاه علوم و فنون هسته ای ایران.

چکیده

کیفیت دانه در برنج نقش مهمی در پذیرش مصرف کنندگان دارد. هدف این پژوهش، مطالعه خصوصیات فیزیکوشیمیایی و پخت دانه 18 ژنوتیپ برنج ایرانی شامل 14 لاین برنج موتانت امیدبخش موتانت و چهار رقم برنج بومی و اصلاح شده تحت شرایط نرمال و 35 روز تنش خشکی بود. اختلافات معنی داری در صفات مورد مطالعه بویژه درصد تبدیل کل، دانه سالم و دانه شکسته که نشانگر اختلافات در میزان حفظ و آسیب دانه در خلال فرآوری می باشند، بین ژنوتیپ ها تحت این دو شرایط مشاهده شد. تنش خشکی تأثیر عمیقی بر بیان 9 خصوصیت پخت و غذایی ژنوتیپ های مورد مطالعه داشت و منتج به کاهش درصد تبدیل کل، درصد دانه سالم و طول دانه سالم بعد از پخت گردید در حالیکه درصد برنج شکسته بطور قابل ملاحظه ای در تمام ژنوتیپ های مورد مطاالعه افزایش یافت. برعکس، اثر تنش خشکی بر نسبت طول به عرض شلتوک، نسبت طول به عرض برنج سالم و نسبت طویل شدن قابل چشم پوشی بود. اکثر لاین های امیدبخش موتانت متحمل به خشکی ویژگی های فیزیکوشیمیایی و پخت دانه برتری نسبت به چهار رقم بومی و اصلاح شده مشهور ایرانی در شرایط نرمال و تنش خشکی نشان دادند. ارزیابی خصوصیات فیزیکوشیمیایی و پخت دانه پیشنهاد کرد که دو لاین موتانت امیدبخش متحمل به خشکی موتانت یعنی TM-B-7-1 و HM-250-E-1-1 می توانند برای آزمایشات نهایی ثبت رقم مناسب باشند.

کلیدواژه‌ها


Abacar J. D., Zhao-miao L., Xin-cheng Zh., Cheng-qiang D., She T., Zheng-hui L., Shao-hua W., and Yan-feng D. (2016). Variation in yield and physicochemical quality traits among mutants of Japonica rice cultivar Wuyujing 3. Rice Science, 23(1): 33-41. DOI: https://doi.org/10.1016/j.rsci.2016.01.004.
Biswas S. K., Banu B., Kabir K. A., Begum F., and Choudhury N. H. (1992). Physicochemical properties of modern and local rice varieties of Bangladesh. Bangeladesh Rice Journal, 3: 128-131.
Cruz N. D., and Khush G. S. (2000). Rice grain quality evaluation procedures. Aromatic Rices, 3: 15-28.
Ebadi A. A., Hallajian M. T., Davatgar N., Ghodsi M., Pirvali Beiranvand N., Vedadi C., Khorasani A., Mohammadi M., and Yekta M. (2016). Primary evaluation of selected mutant lines derived from mutation induction in local and improved rice varieties. Rice Research Institute of Iran (Rasht), Agricultural Research and Education Organization of Ministry of Jihad-e- Agriculture, pp. 55. (In Persian).
Fukagawa N. K., and Ziska L. H. (2019). Rice: importance for global nutrition. Journal of Nutritional Science and Vitaminology, 65(Supplement): S2-S3. DOI: 10.3177/jnsv.65.S2.
Gregorio G. B. (2002). Progress in breeding for trace minerals in staple crops. The Journal of Nutrition, 132: 500-502.
Girma B. T., Mohammed H., and Abegaz K. (2016). Physical characteristics and nutritional quality of salt tolerant rice genotypes. Journal of Cereals and Oilseeds, 7(2): 7-13. DOI: 10.5897/JCO2016.0149.
Hossaina M. S., Singh A. K., and Zaman F. (2009). Cooking and eating characteristics of some newly identified inter sub-specific (indica/japonica) rice hybrids. ScienceAsia, 35: 320-325. DOI: https://doi.org/10.2306/scienceasia1513-1874.2009.35.320.
Juliano B. O. (1971). A simplified assay for milled-rice amylose. Cereal Science Today, 12: 334-360.
Juliano B. O., and Villarreal C. P. (1993). Grain quality evaluation of world rices: International Rice Research Institute. Los Banos, Philippines.
Khush G. S., Paule C. M., and De la Cruz N. M. (1979). Rice grain quality evaluation and improvement at IRRI. In: Proceedings of the Workshop in Chemical Aspects of Rice Grain Quality, 21-32.
Kim M. S., Yang J. Y., Yu J. K., Lee Y., Park Y. J., Kang K. K., and Cho Y. G. (2021). Breeding of high cooking and eating quality in rice by Marker-Assisted Backcrossing (MABc) using KASP markers. Plants, 10(4): 804. DOI: https://doi.org/10.3390/plants10040804.
Kordrostami M., Mafakheri M., and Hosseini Chaleshtori M. (2021). Characteristics of grain quality in rice: Physiological and molecular aspects. Handbook of Plant and Crop Physiology: CRC Press, 147-157.
Lakra A. K., Chitale Sh., Sao F. Ch., Pratap B., and Lakra P. (2014). To study the economic importance of rice (Oryza sativa L.) varieties suitable for organic farming. Journal of Plant Development Sciences, 6(1): 105-107.
Little R. R. (1958). Differential effect of dilute alkali on 25 varieties of milled white rice. Cereal Chemistry, 35: 111-126.
Mahmood N., Liu Y., Saleemi M. A., Munir Z., Zhang Y., and Saeed R. (2023). Investigation of Physicochemical and Textural Properties of Brown Rice by Hot Air Assisted Radio Frequency Drying. Food and Bioprocess Technology, 1-15. DOI: 10.1007/s11947-023-03001-8.
Mukamuhirwa A., Persson H. H., Bolinsson H., Ortiz R., Nyamangyoku O., and Johansson E. (2019). Concurrent drought and temperature stress in rice—a possible result of the predicted climate change: effects on yield attributes, eating characteristics, and health promoting compounds. International Journal of Environmental Research and Public Health, 16(6): 1043. DOI: 10.3390/ijerph16061043.
Pandey S. K., Adhikary B., Das A., Nath D., Das P., and Dasgupta T. (2013). Variability of cooking and nutritive qualities in some popular rice varieties of West Bengal. ORYZA-An International Journal on Rice, 50(4): 379-385.
Perez C. M., and Juliano B. O. (1978). Modification of the simplified amylose test for milled rice. Starch‐Stärke, 30(12): 424-426.
Ramchander S., and Ushakumari R. (2015). Quality characteristics of rice mutants generated through gamma radiation in white ponni. International Journal of Agricultural Science, 7(10): 714-718.
Rather T. A., Malik M. A., and Dar A. H. (2016). Physical, milling, cooking, and pasting characteristics of different rice varieties grown in the valley of Kashmir India. Cogent Food and Agriculture, 2: 1178694.  DOI: https://doi.org/10.1080/23311932.2016.1178694.
Ravi U., Menon L., Gomathy G., Parimala C., and Ajeshwari R. (2012). Quality analysis of indigenous organic Asian Indian rice variety-Salem Samba. Indian Journal of Traditiotional Knowledge, 11(1): 114-122.
Tarang A. R., Kordrostami M., Shahdi Kumleh A., Hosseini Chaleshtori M., Forghani Saravani A., Ghanbarzadeh M., and Sattari M. (2020). Study of genetic diversity in rice (Oryza sativa L.) cultivars of Central and Western Asia using microsatellite markers tightly linked to important quality and yield related traits. Genetic Resources and Crop Evolution, 67(6): 1537-1550.
Thangadurai D., Kordrostami M., Islam S., Sangeetha J., Al-Tawaha A. M. S., and Jabeen S. (2020). Genetic enhancement of nutritional traits in rice grains through marker-assisted selection and quantitative trait loci. Rice Research for Quality Improvement: Genomics and Genetic Engineering, Nutrient Biofortification and Herbicide and Biotic Stress Resistance in Rice, Springer publishing, Singapor, 2: 493-507. DOI: 10.1007/978-981-15-5337-0.
Wang X., Pang Y., Zhang J., Wu Zh., Chen K., Ali J., Ye G., Xu J., and Li Zh. (2017). Genome-wide and gene-based association mapping for rice eating and cooking characteristics and protein content. Scientific Reports, 7: 17203. DOI: https://doi.org/10.1038/s41598-017-17347-5.
Williams V. R., Wei-Ting W., Tsai H. Y., and Bates H. G. (1958). Rice starch, varietal differences in amylose content of rice starch. Journal of Agricultural and Food Chemistry, 6(1): 47-48.
Yang X., Wang B., Chen L., Li P., and Cao C. (2019). The different influences of drought stress at the flowering stage on rice physiological traits, grain yield, and quality. Scientific Reports, 9(1): 3742. DOI: 10.1038/s41598-019-40161-0.
Zhang H., Zhu Y. J., Zhu A. D., Fan Y. Y., Huang T. X., Zhang J. F., Xie H. A., and Zhuang J. Y. (2020). Identification and verification of quantitative trait loci affecting milling yield of rice. Agronomy, 10(1): 75. DOI: https://doi.org/10.3390/agronomy10010075.