ارزیابی و مشخصه‌یابی ژرم‌پلاسم الیت عدس

نوع مقاله : Research Paper

نویسندگان

مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران، کدپستی: 33151-31359

چکیده

توفیق در هر برنامة اصلاحی به سطح دسترسی مواد ژنتیکی با تنوع کافی بستگی دارد. برای بررسی تنوع ژنتیکی در ژرم‌پلاسم الیت عدس، 138 ژنوتیپ دریافتی از ایکاردا در مزرعة تحقیقاتی مؤسسة اصلاح و تهیه نهال و بذر در سال زارعی 1396-1397 بررسی شد. ژرمپلاسم مذکور در قالب طرح مشاهده‌ای با اندازه‌گیری 28 صفت کمّی و هشت صفت کیفی مطابق با توصیف‌نامه مرکز تحقیقات بین‌المللی بیو ورسیتی ارزیابی شد. نتایج نشان داد که بزرگترین مقدار شاخص شانون به صفات رنگ زمینة پوشش بذر (33/1)، الگوی پوشش بذر (85/0) و رنگ الگوی پوشش بذر (80/0) اختصاص داشت. صفات وزن دانه در بوته (23/111 درصد)، عملکرد دانه (58/81 درصد) و وزن غلاف در بوته (55/72 درصد) دارای بزرگترین ضریب تنوع بودند. بیشترین مقدار وزن صد دانه و عملکرد دانه به ترتیب به ژنوتیپ‌های 118 و 69 اختصاص داشت. ارتباط ژنتیکی ژنوتیپ‌ها براساس شجره و فاصله ژنتیکی آنها بررسی شد. ژنوتیپ‌های 6 و 114 دارای بیشترین شباهت و ژنوتیپ‌های 42 و 130 دارای بیشترین فاصلة ژنتیکی بودند. نتایج تجزیة تشخیصی مبتنی بر مؤلفه‌های اصلی حاکی از  موفق بودن تفکیک ژنوتیپ‌ها به گروه‌های مختلف براساس صفات کمّی بود. نتایج کلی توصیف و طبقه‌‎بندی ژرم‌پلاسم، وجود تنوع ژنتیکی ارزشمندی را آشکار ساخت که در برنامه‌های اصلاحی پیشرفته‌تر قابل استفاده هست.

کلیدواژه‌ها


Ahmad M., Fautrier A. G., BurrittD. J., and McNeil D. L. (1997). Genetic diversity and relationships in Lens species and their F1 interspecific hybrids as determined by SDS-PAGE. New Zealand Journal of Crop and Horticultural Science, 25: 99-108.
Anonymous. (2016). Crops, Agricultural Center Scientific Information and Documentation. Ministry of Jahad Agriculture, Volume 1.
Barulina H. I. (1930). Lentils of the USSR and other countries. Bulletin of Applied Botanical Plant Breeding (Leningrad), 40(Suppl.): 1–319.
Bicer B. T., and Sakar D. (2008). Studies on variability of lentil genotypes in Southeastern Anatolia of Turkey. Notulae Botanicae HortiAgrobotanici Cluj-Napoca, 36(1): 20-24.
Cristobal M. D., Pando V., and Herrero B. (2014). Morphological characterization of lentil (Lens culinaris)landraces from Castilla Y Leon, Spain. Pakistan Journal of Botany, 46(4): 1373-1380.
Dixit G. P., Katiyar P. K., and Singh B. B. (2011). Characterization of lentil (Lens culinaris Medik.) varieties based on morphological traits. Journal of Food Legumes, 24(3): 194-197.
FAO (2012). Second global plan of action for plant genetic resources for food and agriculture. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome, Italy, pp. 91.
FAO (2015). FAOSTAT. Food and Agriculture Organization of the United Nations, Rome: Available online at: http://faostat.fao.org.
Ferguson M. E., and Roberton L. D. (1999). Morphological and phonological variation in wild relatives of lentil. Genetic Resources and Crop Evolution, 46: 3-12.
Ford R., Rubeena, Redden R. J., Materne M. M., and Taylor P. W. J. (2007). Genome mapping and molecular breeding in lentil: Lentil In: Genome mapping and molecular breeding. Volume III, Pulse, Sugar and Starch Crops, Ed. C. Kole. Springer, Heidelberg, Berlin, New York, Tokyo, pp. 91-108.
Gaad D., Laouar M., Gaboun F., and Abdelguerfi A. (2018). Collection and agro morphological characterization of Algerian accessions of lentil (Lens culinaris). Biodiversitas, 19: 183-193.
Haussmann B. I., Parzies H. K., Presterl T., Susic Z., and Miedaner T. (2004). Plant genetic resources in crop improvement. Plant genetic resources, 2(1): 3-21.
IBPGR/ICARDA (1985). Lentil descriptors, International board for plant genetic resources, Secreteriat, Rome, Italy.
Jaffar Aghaei M., Shahab M. R., Zeynali H., and Taleei A. R.( 2005) Genetic diversity and geographic distribution in Iranian lentil accessions. Iranian Journal of Crop Science, 6(4): 402-414.
Jaradat A. A. (1991). Phenotypic divergence for morphological and yield related traits among landrace genotypes of durum wheat from Jordan. Euphytica, 52: 155–164.
Jombart T., Devillard S., and Balloux F. (2010). Discriminant analysis of principal components: a new method for the analysis of genetically structured populations. BMC Genetics, 11: 94.
Kameswara R. N., and Bramel P. J. (2000). Manual of gene bank operation and procedures. Technical manual, no: 6, ICARDA.
Kumar J. (2015). Genetic diversity analysis and development of a candidate set of genotypes from large collection of Indian germplasm in lentil. Journal of Food Legumes, 28(4): 286-289.
Mantel N. (1967). The detection of disease clustering and a generalized regression approach. Cancer Research, 27(2): 209–220.
Mekonne F., Mekbib F., Kumar Sh., Ahmed S., and Sharma T. R. (2014). Agromorphological traits variability of the Ethiopian lentil and exotic genotypes. Advances in Agriculture, http://dx.doi.org/10.1155/2014/870864.
Pouresmael M., and Ghanavati F. (2012). Inter specific variation for morphological traits among Lensnigricans, L. ervoides and L. odemensis wild lentil species. Seed and Plant Improvement Journal, 28: 545-562.
Rezai A., and Frey K. J. (1990). Multivariate analysis of variation among wild oat accessions-seed traits. Euphytica 49: 111-119.
Roy S., Islam M. A., Sarker A., Malek M. A., Rafii M. Y., and Ismail, M. R. (2013). Determination of genetic diversity in lentil germplasm based on quantitative traits. Australian Journal of Crop Science, 7(1): 14-21.
Saman, S. M., Mozafari, J., Vaezi, S., Moghaddam, A. A., and Mostafaie, H. (2012 ). Genetic diversity of pod and seed characteristics in lentil germplasm of Iran. Iranian Journal of Crop Sciences, 14 (2):171-182.
Sarker A., and Kumar Sh. (2011). Lentils in production and food systems in West Asia and Africa. Grain Legumes, 56: 46-48.
Shannon C. E. and Weaver W. (1949). The mathematical theory of communication. University of Illinois Press, Urbana, IL, USA.
Sultana T., Ghafoor A., and Ashraf M. (2005). Genetic divergence in lentil germplasm for botanical descriptors in relation with geographic origin. Pakistan Journal of Botany, 37: 61-69.
Sultana T., Nadeem S., Fatima Z., and Ghafoor A. (2010). Identification of elite pure-lines from local lentil germplasm using diversity index based on quantitative traits. Pakistan Journal of Botany, 42(4): 2249-2256.
Tahir N. A. R., and Omer D. A. (2017). Genetic variation in lentil genotypes by morpho-agronomic traits and RAPD-PCR. The Journal of Animal & Plant Sciences, 27: 468-480.
Thavarajah D. (2018). Pulses-Linking to global food security and human health. Proceeding of Seventh International Food Legumes Research Conference, Marrakesh, Morocco, May 06-08, pp. 13.
Toklu F., Biçer B. T., and Karakoy T. (2009). Agro-morphological characterization of the Turkishlentil landraces. African Journal of Biotechnology, 8: 4121-4127.
Verma P., Sharma T. R., Srivastava S., Abdin P. M. Z., and Bhatia S. (2014). Exploring genetic variability within lentil (Lens culinarisMedik.) and across related legumes using a newly developed set of microsatellite markers. Molecular biology reports, 41: 5607-5625.