مطالعة تنوع ژنتیکی ژرم پلاسم انار استان یزد

نوع مقاله : Research Paper

نویسندگان

1 مؤسسه تحقیقات اصلاح و تهیه نهال و بذر، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، کرج، ایران، کدپستی: 15133-31359.

2 مرکز تحقیقات کشاورزی و منابع طبیعی، سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی، یزد، ایران.

چکیده

تعداد 117 ژنوتیپ انار جمع‌آوری شده از نواحی مختلف استان یزد برای بررسی تنوع ژنتیکی توسط 23 صفت مورفولوژیکی مطابق با توصیف‌نامه بین‌المللی بررسی شد. نتایج بررسی نشان می‌دهد که الگوی تنوع صفات در سه گروه از ارقام شیرین، ملس و ترش بسیار مشابهت دارد. صفات شکل کالکس میوه، تمایل به تولید پاجوش، بنیه درخت، شکل میوه و رنگ دانه از بیشترین قدرت تمایز برخوردارند. نتایج بررسی فواصل ژنتیکی نیز نشان دهندة وجود تفاوت در ژنوتیپ‌های دارای اسامی مشابه بود. در دندروگرام منشا نمونه‌های ژنتیکی، یزد و تفت در یک گروه  و بافق و اردکان در گروهی جداگانه از گروه اشکذر و مهریز قرار گرفتند. نواحی ابرکوه و خاتم نیز هر یک جداگانه، در گروه‌های تک عضوی جای گرفتند. میزان احتمال تعلق ژنوتیپ‌های مورد بررسی به نواحی منشأی جمع‌آوری، براساس تجزیه تشخیصی برآورد شد. نتایج آن حاکی از افزایش میزان اختلاط ژنتیکی بود. ژنوتیپ‌های مورد مطالعه با استفاده از روش کلاسترینگ k means در 11 گروه از یکدیگر تفکیک شدند که براساس خصوصیات بارز هر کلاستر در برنامه‌های اصلاحی قابل بهره‌برداری هستند. مطابق این نتایج پیشنهاد شده است که مشخصه‌یابی ژرم‌پلاسم مورد بررسی با ارزیابی صفات ارزشمند تجاری و نشانگرهای مولکولی تکمیل گردد.

کلیدواژه‌ها


Adabi Firouz Jaei Z., Zamani M., and Fatahi Moghadam M. R. (2013). Study of wild and commercial pomegranates genotypes from the North of Iran using morphological traits. Journal of Plant Production, 20(3): 91-109.
Anonymous (2009). Statistic-Letter, Ministry of Jihad-e Agriculture. Office of Technology and Information, Tehran, Iran.
Behzadi Sharebabaki H. (1991). Distribution and diversity of pomegranate varieties in Iran. Nashre-Amoozesh Keshavarzi Press.
Dadashi S., Tarighi J., Gharibzahedi S. M. T., and Rafiee Sh. (2011). Comparison of physical and hydrodynamic properties of two commercial pomegranate varieties. Journal of Food Research, 21(3): 295-303.
Durgaç C., Özgen M., Simsek Ö., Kaçar Y. A., Kiyga Y., Çelebi S., Gündüz K., and Serçe S. (2008). Molecular and pomological diversity among pomegranate (Punica granatum L.) cultivars in Eastern Mediterranean region of Turkey. African Journal of Biotechnology, 7(9): 1294-1301.
Jombart T., Devillard S., and Balloux F. (2010). Discriminant analysis of principal components: a new method for the analysis of genetically structured populations. BMC Genetics, 11: 94.
Kazemi Alamuti M., Ebrahimi M. A., Zeinolabedini M., Mardi M., Roodbar Shojaie T., Pezhman Mehr M., and Poor Irandoost H. (2013). Genetic Diversity of Iranian Sour Pomegranate (Punica granatum L.) Germplasm Based on Microsatellite Markers. Seed and Plant Improvement Journal, 29(1): 179-197.
Martinez-Nicolas J. J., Melgarejo P., Legua P., Garcia-Sanchez F., and Hernández F. (2016). Genetic diversity of pomegranate germplasm collection from Spain determined by fruit, seed, leaf and flower characteristics. PeerJ, 4, p.e2214.
Melgarejo P., and Salazar D. M. (2003). Tratado de fruticultura para zonas áridas y semiáridas. Vol. II. Madrid: Algarrobo, granado y jinjolero. Mundi-Prensa y AMV Ediciones.
Mirjalili A. (2003). Pomegranate Recognition. Agricultural Education Publications, Karaj, Iran, pp. 235.
Moslemi M., Zahravi M., and Khaniki G. B. (2010). Genetic diversity and population genetic structure of pomegranate (Punica granatum L.) in Iran using AFLP markers. Scientia Horticulturae, 126(4): 441-447.
Nemati Z., Tehranifar A, Farsi M., Mirshamsi Kakhki A., and Nemati S. H. (2012). Assessment of genetic variation of Punica granatum L. genotypes from seven regions of Iran using AFLP markers. Journal of Horticultural Science, 26(3): 263-270.
Rahimi R., Tabatabaii B. E., Sharif-Nabi B., and Ghobadi S. (2005). Genetic Relationship of some pomegranate (Punica granatum L.) varieties by using AFLP marker. Iranian Journal of Agriculture Science, 36(6): 1371- 1379.
Rogers J. S., (1972). Measures of genetic similarity and genetic distance. Studies in Genetics, 7: 145-153.
Samadlouei H., Azizi M. H., and Barzagar M. (2006). Investigation of physicochemical properties of ten varieties of Yazd pomegranate Seed. Journal of Food Science and Technology, 3(9): 19-26.
Sarkhosh A., Zamani Z., and Fatahi M. (2006). A review on medicinal characteristics of pomegranate (Punica granatum L.). International Symposium on Pomegranate and Minor Mediterranean Fruit, October 16-17, Adana, Turkey.
Shannon C. E. (1948). A mathematical theory of communication. Bell System Technical Journal, 27: 379-423.
Stover E. D., and Mercure E. W. (2007). The pomegranate: a new look at the fruit of paradise. HortScience, 42(5):1088-1092.
Tatari M., Fotouhi Ghazvini R. Ghasemnejad M., Mousavi S. A., and Tabatabaii S. Z. (2011). Morphological and biochemical characteristics of fruit in some pomegranate cultivars in climatical conditions of Saveh. Seed and Plant Improvement Journal, 27(1): 69-87.
Vazifeshenas M. R., Khayyat M., Jamalian S., and Samadzadeh A. R. (2009). Effects of different scion-rootstock combinations on vigor, tree size, yield and fruit quality of three Iranian cultivars of pomegranate. Fruits, 64: 343-349.
Zarei M., and Azizi M. (2010). Evaluation of some physicochemical characteristics of six Iranian pomegranate (Punica granatum L.) cultivars at ripening stage. Journal of Horticultural Science, 24(2):175-183.
Zeinalabedini M., Derazmahalleh M. M., RoodbarShojaie T., Irandoost H. P., Zahravi M., Vazifehshenas M., Ebrahimi M. A., Nekouei S. M. K., Salekdeh G. H., and Mardi M. (2012). Extensive genetic diversity in Iranian pomegranate (Punica granatum L.) germplasm revealed by microsatellite markers. Scientia Horticulturae, 146:104-114.